Een verjaardagscadeautje

Een van mijn vriendinnen, Caroline, verjaarde al een tijdje geleden, maar tot nu toe had ik nog niet de kans om haar een cadeau te geven. Samen met een andere vriendin, Irina, hadden we het idee om haar te trakteren op een sushi-etentje, want dat vindt ze namelijk heerlijk! Om er iets origineels mee te doen, wou ik een gepersonaliseerde verjaardagsbon van maken.

Een thema

Met ons drie zijn we enorme fan van anime en natuurlijk ook alles wat met Japan te maken heeft. Daarom wou ik de uitleg in het Japans schrijven en een Japans-geïnspireerde tekening erbij zetten. Het internet gaf me wat ideetjes, en Irina heeft ook haar ideetjes kunnen inbrengen toen ik wat inspiratieloos was.

Resultaat 1e zijde

Het resultaat op de eerste zijde is een soort van Japans huisje/tempel, met een draak als symbool op het dak. De kleuren van de draak zijn geïnspireerd op de draak van Spirited Away van Miyazaki (Studio Ghibli). Er is een laag tafeltje met lage stoeltjes. Op de tafel staan twee saké kopjes met in het midden ramen waarin stokjes zitten. De ballonnen staan voor het feest-thema.

De bedoeling van de tekst op de eerste zijde zou een Japanse vertaling moeten zijn van ‘Irina and Jessie present you’. Met Google Translate en wat opzoekwerk wat betreft de juistheid hoop ik dat het toch ietwat klopt. *De scanner heeft niet alle kleuren even goed opgevangen en weergegeven, dus wijken die iets af van het origineel.

Verjaardagsbon Caroline zijde 1

Resultaat 2e zijde

De tweede zijde zou ‘Free ramen’ moeten betekenen. Ik vond twee mogelijke vertalingen voor ‘free’, dus zocht ik verder of een van de twee het beste was in die context. Ook hier hoop ik het juiste gevonden te hebben. *De scanner heeft wat ruis opgevangen, waardoor de tekening precies vuil lijkt, terwijl dit niet zo is.

Verjaardagsbon Caroline zijde 2

Resultaat 3e zijde

Op de derde zijde heb ik het gehouden op een bekende Engelse uitdrukking. Voor de sushi heb ik opnieuw wat inspiratie gehaald uit het internet, met hier en daar een twist of een ander gezichtje. *Ook hier heeft de scanner de kleuren niet altijd goed opgevangen en weergegeven.

Verjaardagsbon Caroline zijde 3

Alles met Chinese inkt

Om in de juiste sfeer te blijven heb ik alles, buiten de kleuren met Chinese/Oost-Indische inkt getekend. De grote lijnen (letterlijk) van het huisje heb ik met een speciaal penseel getekend, eentje dat mijn papa nog van zijn eigen studententijd (huisschilder-opleiding) had liggen. De haren zijn van echt varkenshaar, beginnen breed en eindigen in een mooie, fijne punt. Om het even wat, die haartjes komen altijd terug in diezelfde vorm terecht. Hierdoor kan je door meer druk uit te oefenen een bredere lijn trekken en door haast niet te drukken een erg fijne.

Kalligrafiepennen

Alle tekst en de omlijning van de sushi heb ik met een kalligrafiepen die nogal breed eindigt geschreven. De fijnere lijntjes, zoals de gezichtjes van de sushi, de draak en de tekeningen midden in het huisje heb ik met een zeer fijne kalligrafiepen getrokken.

Ennnnnn de reacties…

Het hele proces, van beginschets tot het inkleuren van de definitieve tekeningen vond ik erg leuk om te doen. Irina vond het al mooi toen ik het eindresultaat naar haar doorstuurde. Het was dan ook eens zo tof toen Caroline het pakje opendeed en het ook mooi vond! Missie geslaagd! Maar nu nog echte sushi eten…

Veel liefs,
JP