Het is ondertussen weer heel lang geleden dat ik hier nog eens iets postte, ik ben namelijk vooral actief geweest met mijn hoofdblog en was ook minder bezig met verhalen schrijven of uitwerken. Toch kreeg ik vorige week plots een ingeving voor op deze blog. Namelijk dat het bijna een jaar geleden was dat ik op stilteretraite was vertrokken, een impulsieve beslissing die gewoon helemaal juist – en ook hoognodig – aanvoelde. Nu zijn we dus een jaar verder en terwijl ik nu terugblik op die tijd, sta ik er gewoon van versteld wat die ene keuze allemaal in gang heeft gebracht. Ik herken nu mijn leven en mezelf haast niet meer tegenover toen…

Kies voor jezelf

Het was een keuze uit mezelf voor mezelf, ongeacht wat anderen ervan vonden. Dit was de allereerste druppel van gezond egoïsme dat ik in mijn glas had gegoten, alleen wist ik dat op dat moment nog niet. Dat besef heb ik nu pas gekregen. In dit voorbije jaar heb ik geleerd wat gezond egoïsme is en dat ik daar veel meer op moet letten, dat ik veel meer gezond egoïsme mag hebben – dat geldt voor iedereen trouwens.

Glazen vullen

Het komt erop neer dat je leert luisteren naar je eigen lichaam, dat je leert om eerst voor jezelf te zorgen en dan pas voor anderen. Als je eigen glas bijna of zelfs helemaal leeg is, hoe kan je dan voor het glas van iemand anders (laat staan nog vele andere) zorgen? Als iedereen nu eens veel meer zijn of haar eigen glas zou vullen of ervoor zorgen dat het niet (bijna) leeg is, dan hoeven er minder tot geen glazenvullers meer te zijn. Dan hoeven mensen waarvan de glazen zelf maar nauwelijks gevuld zijn niet de verantwoordelijkheid te voelen om toch maar andermans glazen te vullen. Als het glas van de glazenvuller dan leeg is, heeft die weer hulp nodig van anderen, die misschien ook maar nauwelijks inhoud in het glas hebben zitten, en zo gaan we maar door.

Dus: vul je eigen glas zoveel als mogelijk en als je extra ‘vulling’ nodig hebt, ga dan naar iemand die expert is in glazenvullen en die zijn/haar eigen glazen weet te beschermen / weer bij te vullen zonder van anderen te vragen/nemen!

Zelfzorg

Zelfzorg

Het afgelopen jaar heb ik geleerd wat zelfzorg is. Het hangt nauw samen met kiezen voor jezelf. Je hebt soms van die dagen waarin je merkt dat je in feite uitgeput aan het raken bent en dat als je nog langer doorgaat, dat je gewoon crasht, vandaag of morgen. Hoe vaak is dat bij mij niet gebeurd? Gewoon uit plichtsgevoel, schuldgevoel, verantwoordelijkheidsgevoel, … Ik bleef maar gaan tot ik letterlijk ziek viel en helemaal niets meer kon doen buiten in bed blijven liggen. Het aantal keren dat ik zo tegen de muur ben gelopen weet ik niet meer, maar wel genoeg om de signalen nu sneller, vroeger te herkennen en ook op tijd te stoppen. Als er daardoor afspraken moeten afgelast of verzet worden, dan hoort dat er maar bij.

Grenzen

Bij de zoektocht naar jezelf, naar zelfzorg en dergelijke hoort uiteraard ook het leren kennen van je grenzen. Zowel fysiek, mentaal, psychologisch, emotioneel als energetisch gezien. En zodra je die hebt ontdekt, ga je ze ook toepassen, je gaat ze aangeven en ernaar handelen als die worden overschreden.

Volg je gevoel

Kom dichter tot jezelf

Je gevoel, je intuïtie kan je al heel veel zeggen, als je ernaar wilt luisteren tenminste. Ik voelde namelijk gewoon dat ik op retraite moest gaan, dat ik even compleet van de wereld moest zijn om rust in mijn hoofd en lichaam te brengen. Het effect dat daaruit ontstond is vandaag de dag nog altijd bezig, als een druppel in het water dat een rimpeling heeft veroorzaakt dat nu nog altijd groter en groter aan het worden is.

en raak zo ook anderen

Mijn druppel / rimpeling – gelukkig was die niet de enige – is in tussentijd ook in contact gekomen met andere druppels / rimpelingen. Het gebeurt steeds vaker dat die ene keuze en beslissing ook anderen heeft weten te raken / bereiken. Dat vind ik nog het mooiste eraan. Dat ik anderen kan inspireren hiermee, op weg kan helpen naar zichzelf door mijn verhaal te delen, dat had ik een jaar geleden niet eens kunnen voorzien. Alles begint gewoon met een gevoel en van daaruit kunnen prachtige dingen ontstaan.

Leerschool

Toch ben ik zelf nog lerende, mijn pad blijft net zoals bij ieder ander gewoon maar doorgaan. Zo leer ik nog steeds om beter mijn gevoel te volgen en meer verbinding te maken met mijn intuïtie. Dat is ook een kwestie van meer op jezelf te leren vertrouwen.

Zelfliefde

Zelfliefde

In feite komt het gewoon allemaal neer op zelfliefde. Als je niet eens van jezelf kan houden, hoe kan je dan van iemand anders houden en hoe kan dan iemand anders van jou houden? Als je jezelf graag ziet, dan heb je in feite genoeg aan jezelf. Dan is iedere vriendschap, partner of eender welke andere band een leuke extra. Je hebt dan niets meer nódig, al de rest is gewoon heel fijn om erbij te hebben. Het is dus niet meer noodzakelijk, geen steunmuur meer, want je kan zelf op je eigen rechtop blijven staan. Want wie zegt dat die steunmuur er altijd zal blijven? Je hebt, als het goed is, genoeg fundering waardoor er bij hevige aardbevingen de grond niet van onder je voeten wordt weggehaald. Als we allemaal onszelf eens wat liever gaan zien, zal de hele wereld er een pakje warmer en liefdevoller van gaan worden.

Vertrouw meer op jezelf

Intuïtie

En via die liefde komen we als vanzelf bij vertrouwen (in en op jezelf). In jou zit je beste vriend(in), die het beste met je voorheeft: je intuïtie. Soms voel ik inderdaad iets heel sterk aan, of is er een mini-stemmetje dat me iets zegt. En altijd klopt het gewoon. Dus waarom vertrouw ik er dan nog niet helemaal op? Geloof ik het zelf wel? Besef ik het zelf wel al helemaal? Of misschien ben ik gewoon bang voor wat er dan allemaal gaat gebeuren, of voor wat er dan allemaal mogelijk zou zijn? Kan ik het wel aan? Ik weet dat ik mezelf in de weg sta door het (nog) niet toe te laten.

… kan de wereld veranderen

Ik weet wel dat als iedereen beter zijn/haar gevoel leert te volgen, beter leer te luisteren naar de intuïtie en daar ook naar handelt, dat er dan geweldige dingen kunnen ontstaan. Zomaar twee mensen die nood hebben aan elkaar (te leren kennen) en elkaar opeens tegenkomen, aan de praat geraken en er allebei zoveel uithalen voor zichzelf, voor elkaar en voor de wereld (om maar een voorbeeld te geven). Toevalligheden bestaan dan niet meer, alleen synchroniciteiten.

… en je eigen leven

Als je meer op jezelf leert te vertrouwen, dan heb je in jezelf een kracht gevonden, een plek waar je altijd en overal thuis kunt zijn en ben je je eigen beste vriend(in). Je staat steviger in je schoenen en je bent minder afhankelijk van anderen (hun mening of dergelijke). Je gaat je eigen weg volgen, of dat nu dezelfde richting is die je al uitging of compleet ergens anders naartoe. In combinatie met je gevoel en intuïtie weet je dat die ene weg de goede, de juiste is voor jou, die ene waarin je helemaal openbloeit, doet wat je graag doet, doet wat je hoort te doen met je talenten, gaves, kennis en kunde. Als je die twee laatste nog nog niet hebt, dan kan je daar stappen in ondernemen – vol vertrouwen uiteraard.

Sla een nieuwe weg in

Als de huidige weg verkeerd voelt…

De weg kan een zijweg, parallelle weg of een compleet andere weg zijn dan degene waar je nu op wandelt. De weg die ik bewandelde voelde opeens echt compleet niet goed aan, alles sloeg tegen, ik raakte steeds meer en meer vermoeid, mijn enthousiasme verdween en ik zag mezelf ergens belanden waar ik nog miserabeler zou van worden (maar ik zou ten minste wel geld op de rekening hebben). Nee dat wilde ik niet. Ik wilde leven, niet overleven. Ik wilde doen wat ik graag deed, waar ik goed in was, wat ik hoorde te doen in dit leven, waarbij ik enthousiast zou zijn en blijven en daarmee ook anderen een dienst bewees. Win-win ipv verlies-win. Ik wist dat het mogelijk was, maar wat was dat ene dan voor mij? Ik zat compleet in het duister.

… ga je op een bank zitten…

Vandaar de retraite. Ik ging er met een intentie heen, om antwoorden op mijn vragen te krijgen. Het is cliché, maar ik kreeg er alleen nog meer vragen bij, wat ik echt niet had voorzien. Pas in de loop van de maanden erop tot en met vandaag begonnen er puzzelstukjes te vallen. Ik vroeg en ik kreeg. Ik wou tekens en ik kreeg ze. Ik wou weten waar nu naartoe en daar stonden opeens wegwijzers langs de kant. Ik heb me nog nooit zo op mijn gemak gevoeld op dat vlak. Het komt gewoon en ik vertrouw erop. Ik heb er ook gewoon heel veel zin in!

… en (her)ontdek je jezelf

Als je een compleet nieuwe weg in wilt slaan, is het natuurlijk handig om te weten wat je ligt, waar je interesses liggen en waar je ook nog talent voor hebt. Wat creativiteit, ontspanning en nieuwe hobby’s onderzoeken kan je al aardig op weg helpen. Laat je volledig gaan, zonder scrupules. Laat je niet tegenhouden door anderen of de mening van derden. Jij doet wat jij doet, het belangrijkste is dat je er plezier in hebt. En wie weet leer je er nog iets van of misschien wel iets over jezelf. Je weet maar nooit welke schatten dat onbewuste deel van jou verbergt.

Creativiteit

Vind de rust in jezelf

Van mallemolen

Een van de hoofdredenen om op retraite te vertrekken was ook om even in complete rust terecht te komen, niet alleen rond me heen, maar ook in mezelf. Dat laatste bleek een enorm obstakel te zijn. Mijn hoofd bleef maar malen, ook al wilde ik dat het stopte.

Naar meer helderheid

Nu, een jaar later, lukt me dat veel beter, mede dankzij de meerdere cursussen en therapie die ik heb gevolgd en nog volg. Wat een weldaad! Als ik bepaalde zaken die ik nu weet had geweten toen ik op retraite was, man, wat voor een effect zou dat gegeven hebben? Laat staan dat ik het al een jaar kon toepassen met alle voordelen van dien…

Is dát normaal?

We zijn het allemaal zo gewend om in de stress te zitten, van het werk, van het gezin, van die ene spannende film, van die afspraken, van die sociale kringen, … Ons hoofd is constant bezig met het een of het ander. We gunnen het onszelf haast niet om eens rust te hebben, laat staan in ons hoofd. Toch is juist dat noodzakelijk om een gezonde geest in een gezond lichaam te hebben en te behouden. Een helder hoofd krijg je niet door die wirwar van gedachtes te laten doorgaan.

Natuurwandeling

Voordelen van rust

Tijdig rust inlassen en proberen je hoofd leeg te maken heeft heel wat voordelen, dat spreekt voor zich. Je concentratie verbetert, je hebt meer focus, je kan sneller en beter denken in het algemeen, … je kan zelfs compleet nieuwe ideeën krijgen of oplossingen bedenken, of zaken vanuit benaderingen bekijken. Je ziet mogelijkheden waar er daarvoor nog geen waren. Je staat meer open voor eender wat, want er is namelijk ruimte gekomen om het erin te laten komen.

Vicieuze cirkel doorbreken

Steeds jezelf verder pushen heeft nog nooit iemand geholpen, het is zelfs nefast voor jou en voor wat je doet. Je raakt uitgeput, je kan niet meer helder denken, dat gaat ook trager en moeizamer, je raakt misschien zelfs gefrustreerd door al deze zaken en zo gaat de vicieuze cirkel maar door. Dus: gun jezelf rust als je lichaam aangeeft dat het dat nodig heeft!

Vind je eigen ritme en tempo

Go with the flow

Eens je de rust in jezelf hebt gevonden of hervonden, kan je beginnen onderzoeken wat je eigen ritme en tempo is. Als je die hebt gevonden, kan je gewoon blijven gaan, zonder terugslagen. Daar hoort natuurlijk ook wel bij dat je dicht bij jezelf blijft, je niet laat verleiden of pushen door anderen om toch maar over die grenzen heen te gaan. Anders zit je weer in hetzelfde schuitje als ervoor. Go with the flow. Je eigen flow past het beste bij jou, daarin functioneer je optimaal en daar heeft iedereen baat bij.

Dé norm is niet mijn norm

Als jouw ritme en tempo trager zijn dan wat men tegenwoordig als ‘de norm’ beschouwt, so what? We zijn bezig om met die ‘norm’ onszelf dood te werken, het is een eindeloos steile statistiek die alleen maar goed is voor het kapitalisme in stand te houden. Kwantiteit boven kwaliteit. ‘Ni mé mij’. Daar weiger ik aan mee te doen. Mijn leven, gezondheid, welzijn, … gaan voor op eender welke andere absurde norm die de maatschappij ons stilzwijgend oplegt. Ik ben een mens, geen robot. Ik ben een mens, geen cijfer. Ik ben een mens, geen statistiek. Ik ben een mens, geen norm.

Investeer in jezelf

Op retraite gaan is niet gratis, helaas. Je onderdak, je kamer en je eten kosten nu eenmaal wat. Het is niet verloren geld, integendeel, het is al z’n geld waard. Je investeert namelijk in je eigen rust, zelfontwikkeling, of hoe je het ook wilt noemen of bekijken. Als je niet bereid bent ook maar iets te investeren (tijd, energie, moeite, geld, …) in wat voor jou nodig, belangrijk, interessant, … is, dan hoef je er ook niet van te verschieten dat er nooit iets verandert. Stop dan ook met klagen en zagen. Als je verandering wilt, op eender welk vlak, zul je moeten beseffen dat daar iets tegenover staat. Je zult misschien dingen moeten opgeven, nieuwe dingen oppakken, tijd, geld, energie, aandacht, … moeten steken in wat het is dat je wilt (bereiken). Je bent het allemaal waard, maar zie je dat zelf op dit moment wel in?

Abdij

Werk aan jezelf

Verandering ≠ hetzelfde blijven doen

Dit hangt nauw samen met het vorige deel. Er is sowieso iets dat je wilt, maar zolang je de persoon blijft die je bent, zolang je blijft doen wat je altijd al deed tot nu toe, ga je in de situatie blijven waarin je nu zit. Als je iets wilt, dan is er verandering nodig. Verandering begint altijd in jezelf.

Durf je in de spiegel te kijken?

Ook als je verandering wilt zien in je buitenwereld, begin je bij jezelf; je zult achteraf altijd zien dat je buitenwereld verandert wanneer je aan je binnenwereld werkt (as within so without, as above so below). Je buitenwereld spiegelt namelijk alleen maar wat er in je binnenwereld zit of speelt. Zolang je bepaalde zaken nog niet hebt ingezien, verwerkt, aanvaard, … zul je altijd weer dezelfde situaties (lessen) op je bord krijgen. Totdat je houding, reactie, aanpak, … verandert, zal alles hetzelfde blijven zoals het nu is.

Open vragen = de sleutel om deuren te openen

Wat zit er nog in jou dat je nog niet hebt ontdekt? Waar zit je vast? Waarom heb je nu nog niet datgene wat je zo graag wilt? Wat houdt je tegen? Hoe kijk je naar jezelf? … In het afgelopen jaar heb ik mezelf heel wat vragen gesteld en er oprecht ook op geantwoord, of geprobeerd erop te antwoorden. Alleen al erover nadenken raakt iets in jezelf en brengt een nieuwe energie op gang, verandering dus.

Rollercoaster maar de moeite

Er zijn nog onnoemelijk veel andere vragen die je jezelf kan stellen en beantwoorden. Ze helpen je allemaal op weg naar verandering. Dat het gemakkelijk is, zul je me niet horen zeggen. Er kan veel naar boven komen, angsten, verdriet, boosheid, frustratie, maar ook blijdschap, liefde, mededogen, … Het is allemaal ok, het mag er allemaal zijn. Op het einde van die weg zul je terugblikkend vanzelf wel merken hoe anders je bent of hoe anders je leven is sinds je eraan begonnen bent.

Heel jezelf

Plijsters

Kwetsuren vormden onze huidige ‘programma’s’

We zijn allemaal wel ergens gekwetst geweest en meestal begint het al in de kinderjaren. Daar ontstaat trouwens ook het gros van onze ‘software’ waarmee we de rest van ons leven mee rondlopen. We zitten allemaal vol programma’s, die meestal door pijnlijke gebeurtenissen en trauma’s zijn ontstaan. Ze hadden als doel om ons te beschermen, om ons te behoeden van een zekere dood (letterlijk, dan wel figuurlijk zoals op emotioneel vlak).

Gekwetste kind vs volwassene

Als kind zijn bepaalde zaken nu eenmaal té zwaar om mee te maken en te verwerken. Het mechanisme dat toen in gang schoot, heeft je in die tijd dan wel gered, maar is nu compleet overbodig aangezien je nu oud en wijs genoeg bent. Je bent nu een volwassene die maar al te goed weet hoe die voor zichzelf moet zorgen, bepaalde zaken moet oplossen en aanpakken, maar die ook veel meer aankan dan in de kindertijd.

Programma’s worden getriggerd

Toch kan een bepaalde situatie je onbewust triggeren – omdat je onbewuste een link legt tussen dat ene en iets wat zich zovele jaren terug heeft voorgedaan – en schiet je in paniek, barst je in tranen uit, ben je opeens mentaal geen volwassene meer, maar een klein, kwetsbaar, gekwetst, hulpeloos kind. Of je krijgt opeens een woede-aanval door iets kleins, of je bent misschien opeens helemaal verstijfd, geparalyseerd. Dit belemmert je in het dagelijkse leven, maar je kan het helen, als je je er bewust van bent en er ook iets aan wilt doen.

Gekwetste kind vs geheelde volwassene

Er zijn vele zelfhulpmethodes, maar je kan ook therapie gaan volgen bij een coach, psycholoog of therapeut. Dat is echt niets om je voor te schamen, sterker nog, het getuigd van gezond verstand en een gezonde insteek in het leven. Als iedereen dit zou doen, zouden er al heel wat minder problemen of drama’s in het dagelijkse leven zijn. Daarbij komt trouwens ook nog kijken dat je anderen pas kan helpen als je ook jezelf eerst hebt geholpen (met of zonder hulp van derden). Jezelf helen maakt je het leven gemakkelijker, vrijer en leuker. Je voelt je lichter, want je werpt letterlijk alle shit van je af die je gewoon niet meer nodig hebt. Loslaten is hierbij dus de boodschap, maar dat kan pas nadat je het eerst onder ogen hebt gezien, hebt verwerkt en aanvaard.

Massagetherapie

Vraag om hulp

Niemand kan alles alleen

Ook dit hangt deels samen met het stuk hierboven. Niet alleen hulp vragen op vlak van coaches en dergelijke, maar ook gewoon hulp vragen aan je partner, ouders, familie, vrienden, … voor eender wat als je het even niet meer kan. Het is soms moeilijk om toe te geven dat het je allemaal even teveel wordt, maar dan is het juist ook heel sterk om dat toch te doen (in tegenstelling tot de ingebakken ‘zwakte’ die het zou zijn). Niemand heeft er wat aan dat je eraan ten onder gaat. Er zijn vast wel een handjevol mensen die je willen en ook kunnen helpen. Je staat er nooit alleen voor.

Gemeenschap vs individuen

De individualistische maatschappij is eigenlijk de grote boosdoener. Als we nu eens terug zouden gaan naar de gemeenschapsvorm zoals vroeger. Zo denk ik bijvoorbeeld aan het spreekwoord ‘it takes a village to raise a child’, maar wat zien we in de ‘moderne’ maatschappij? Alleenstaande moeders die het allemaal maar zelf moeten doen, of twee ouders die zelf ook nauwelijks nog hun hoofd boven water kunnen houden. Weliswaar zijn er nog de grootouders en andere dichte familieleden die hier en daar ingezet worden of te hulp schieten, maar dat is verre van wat het spreekwoord in feite laat blijken. Zo zijn er nog heel wat andere voorbeelden te bedenken waarbij we vroeger veel meer ‘samen’ waren tegenover nu.

Omring je met de juiste mensen

Uiteraard gaat dit deeltje verder in op wat hierboven staat. Als je hulp nodig hebt, zul je mensen om je heen moeten hebben die bereid zijn om je dit te geven. Het is niet voor niets dat ze zeggen dat je pas in de zware tijden weet wie je echte vrienden zijn.

Je bent met wie je omgaat

Daarnaast is het ook gewoon belangrijk om te onderzoeken met wie je jezelf omringt. Een mens is namelijk voor een deel de som van de mensen met wie hij/zij het meeste omgaat. Als je niet wilt groeien naar wie/hoe die mensen zijn, dan is het misschien tijd om een andere soort of andere soorten van mensen/persoonlijkheden te leren kennen. Kijk je op naar de mensen om je heen? Steunen de personen in je sociale kring jou in wat je doet of wil doen en bereiken? Of zitten er alleen maar klagers, zagers, zwartkijkers, profiterende, asociale, energiezuigende, roddelende, … mensen tussen?

Your vibe attracts your tribe

Wees je bewust van je eigen energie en die van de mensen om je heen. Je eigen energie resoneert met de buitenwereld en zoals hierboven al gezegd, je buitenwereld is de spiegel van je innerlijke wereld. Wat je uitzendt, krijg je terug, ook op vlak van je sociale leven. Als je omringt bent door klagers, waar zit dat klagersdeeltje in jou? Wil je geen klagers meer om je heen, ga dan aan de slag met dat stukje en zorg er ook voor dat je minder met klagers omgaat.

Energievampiers en dergelijke

Als je je leeg, moe, futloos, … voelt nadat je met iemand hebt gesproken of rondgetoefd, of als je je slecht voelt voor/tijdens/na het contact, is dat misschien een teken dat het niet iets is dat je elke dag/week/maand opnieuw wilt (juist vanwege de slechte vibe bijvoorbeeld). Ga dus eens na bij elke persoon die je kent of met wie je regelmatig afspreekt of je je er wel goed bij voelt, of je er iets aan hebt (plezier, gedachten verzetten, relaxtime, enthousiasme, inspiratie, whatever).

Vriendenkring

Schrap negativiteit uit je leven

Mensen uit je leven schrappen of bannen lijkt radicaal, maar het is soms wel nodig voor je eigen bestwil. Je lichaam, geest en ziel gaan je er dankbaar voor zijn. Als je een betere versie van jezelf wilt zijn, is het nefast voor je zelfontwikkeling als er dingen zijn die je daarin belemmeren, of dat nu gedachtes, spullen of mensen zijn. Kies voor jezelf zoals ik helemaal in het begin al zei. De juiste mensen zullen wel blijven, anderen horen niet (meer) in je leven thuis.

Alles is verandering

Het leven is altijd in beweging, het verandert voortdurend, dus waarom zou jij hetzelfde blijven, waarom zou alles in je leven zo moeten blijven? Mensen komen en mensen gaan, sommige zijn er maar voor een dag, anderen voor een heel leven. We komen mensen altijd voor een reden tegen, maar die reden hoeft niet per se levenslang te blijven duren. We leren soms de lessen al na een dag, soms pas na maanden, soms pas na jaren.

Ga volledig voor jezelf

Het moge duidelijk zijn, kies voor jezelf en ga er dan ook volledig voor. De enige persoon die je hele leven meegaat, ben je zelf. Jij bent dus gewoon ook de belangrijkste persoon in je eigen leven. Daar mag dan ook gezond egoïsme deel van uitmaken. Jij komt op de eerste plaats. Jij alleen leeft je eigen leven, maak er iets van, zoals jij dat wilt. Er zullen altijd mensen tegen en voor je zijn. Dat is helemaal ok. Het is de kunst om door die ’tegens’ heen te gaan, je eigen ding te blijven doen, gesteund door wie in jou gelooft. Maar geloof ook eerst in jezelf! Opnieuw: het begint bij jezelf.

En een jaar later is je leven (bijna) compleet anders

Setting

Ik woon niet meer bij mijn opvoeders, maar bij mijn partner. Ik zie hem nu niet elk weekend meer, maar elke dag. We moeten nu alles zelf doen en regelen (weliswaar krijgen we hulp als we bijvoorbeeld niet kunnen boren en dergelijke). Ik ben een on-keukenprinses geworden; ik haatte koken en kon bij wijze van spreken nog niet eens een ei bakken (mag ook wel een beetje letterlijk genomen worden) en nu kook ik zo goed als elke dag (ik moet wel) en begin het nog leuk te vinden ook. Ik woon nu aan de andere kant van de stad en zelfs nog dichterbij de stad dan ervoor. Ik hou me bezig met de financiën, het huishouden, mijn sociaal en cultureel leven, mijn blog en mijn vele andere interesses en projecten.

Onkeukenprinses

Zo ben ik bezig met zo puur en zo vers mogelijk eten klaar te maken, mijn comfortzone steeds wat verder uit te breiden zodat ik ook steeds ingewikkeldere (maar natuurlijk ook lekkere) gerechten kan klaarmaken. Steeds maar weer dezelfde (dagelijkse) kost gaat op den duur ook vervelen hé.

Ecologie, zelfvoorziening

Daarnaast is een van mijn andere grote doelen om zo ecologisch mogelijk te leven, zonder afval (of toch zo min mogelijk) en liefst ook nog zelfvoorzienend. Eigen multi-inzetbaar wasmiddel maken hoort daar dan ook bij. Oude, lege verpakkingen doen dan dienst als opslag voor de vele liters voorraad.

Logo’s en dergelijke meer

Als creatieveling maak ik ook logo’s, zie maar naar het logo op deze blog of die van mijn andere blog over wellbeing. Nog maar één keer heb ik het voor een vriendin gedaan, wat ineens ook heel uitdagend was, aangezien je niet in het hoofd van die persoon kan kijken om te zien wat voor stijl die verkiest. Mijn eigen logo’s en ontwerpen maken was tot nu toe altijd al veel gemakkelijker. Het logo hierboven is de thumbnail voor mijn toekomstige holistische praktijk, waarvoor ik nu een opleiding Aura- en Chakratherapie aan het volgen ben en nog meer cursusideetjes voor heb voor na die opleiding. Spannend!

Zingen

Al sinds ik geluid kon voortbrengen, zat ik te neuriën, het is dan ook niet gek dat ik nu (eindelijk) een eigen microfoon heb waarmee ik nog veel meer mee wil doen dan alleen maar mijn eigen stem opnemen om mijn zang te verbeteren. Ondertussen heb ik al enkele meditaties en oefeningen opgenomen, voornamelijk bedoeld voor mijn praktijk later. Ander ideeën zijn webinars, concerten, podcasts, …

Tekenen, schilderen, gitaar spelen, …

Dit is nog maar een greep van al de dingen waarmee ik bezig ben, want ik voel de creativiteit in mijn handen sterker worden. Vandaar dat ik ook weer mijn oliepastel heb bovengehaald en een deftige kunstenaarsbox wil (met potloden, stiften, verschillende verfmaterialen, …). Ook krijg ik weer de gitaarkriebels in mijn vingers. Creatieve generalist, iemand?

 

Scholing

Ik ben nog nooit zoveel ziek geweest als in afgelopen jaar, maar ik heb ook nog nooit zoveel aan mezelf zitten werken en mezelf te helen als in dit ene jaar. Ik heb geleerd dat ik beter time-management moet toepassen, dat ik meer moet focussen op 1 of enkele dingen ipv van alles maar een beetje. Ik heb geleerd dat ik geen goede werknemer ben, maar gemaakt ben om op mezelf te zijn, ook al heb ik nog wel een hele leercurve te gaan om tot daar te geraken aangezien ik ben opgevoed (thuis en op school) in een werknemersmentaliteit. Ik heb geleerd dat ik nog andere talenten bezit en deze op prachtige manieren kan inzetten om mezelf en anderen te helpen met hun gezondheid en welzijn.

Al bij al heb ik een grotere ondernemersgeest en -mindset dan hiervoor en heb ik heel wat zaken geleerd, alsook nieuwe inzichten gekregen op verschillende vlakken (mindset, familiaal, persoonlijk, lichamelijk, energetisch, enz.). Het is niet allemaal voorbij nu de kaap van 1 jaar bereikt is, integendeel. Heel veel van bovenstaande dingen werken nog steeds door, stapje voor stapje.

Nieuw toekomstbeeld

Er kwamen ideeën in me op voor de toekomst, waaraan ik nu aan het werken ben. Er kwamen mensen op mijn pad en ook terug op mijn pad die heel waarschijnlijk mee een stukje van die toekomst zullen worden, of dat hoop ik toch. Ik word bij het inbeelden van die toekomst gewoon heel blij, en dat tegenover de toekomst die ik een jaar geleden voor ogen had…

Spullen

Extra

Het is niet alleen die ‘diepere shit’ die zoveel verandering heeft ondergaan. Ook de oppervlakkige zaken zoals materiaal kregen een ‘update’: dankzij het samenwonen heb ik nu 3 andere, grotere boekenkasten, hebben we heel veel ander meubilair (wegens reeds aanwezig in het appartement en van mezelf nauwelijks meubilair), een tv (die we nog maar 2 keer hebben gebruikt) en een volledig ander bureau.

Minder

Ook het omgekeerde is van toepassing: dankzij het verhuizen heb ik heel wat spullen kunnen sorteren en wegdoen. Maar ook lang na het verhuizen bleef ik verder selecteren: ik zette heel wat spulletjes en kledij te koop op 2dehands.be en heb er ook nog een deel van kunnen verkopen op een rommelmarkt.

Nieuwe wereld

Daarnaast heb ik sinds enkele maanden een nieuwe laptop (mijn vorige viel letterlijk uiteen) en sinds twee weken ben ik in het bezit van mijn allereerste smartphone. Dat laatste is een enorme verandering voor mij waarbij ik heel wat tijd nodig heb om eraan te wennen, al die nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en uit te proberen, … Toch ben ik wel ergens blij dat ik eindelijk de overstap heb gemaakt. Het is een hele nieuwe wereld die voor me is opengegaan en waar ik nu al gebruik van kan maken als voorbereiding op wat ik als plannen allemaal in mijn hoofd heb zitten.

Eerste smartphone

Laat staan over enkele jaren…

Wat je allemaal niet kan doen, bereiken, veranderen in een jaar… Dus hoe zou dat zijn over enkele jaren? Je kan wel een doel vastpinnen, visualiseren en weet ik veel wat nog allemaal, daar begint het allemaal mee, maar toch weet je nooit wat er onderweg allemaal gaat gebeuren. In elk geval heel veel onverwachte dingen, zowel leuke als minder leuke, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar weet dat elke stap je dichterbij dat doel brengt, dichter naar jezelf toe, dichter naar een nieuwe ‘jij’.

Maar ook doelen kunnen veranderen. Het kan zijn dat je onderweg opeens iets tegenkomt dat beter lijkt, of iets inziet waardoor het overbodig wordt, het kan verschillende redenen hebben. Go with the flow.

Mijn vraag aan jou

Hoe zie jij jouw leven binnen een jaar? Denk ook out of the box, je huidige situatie en leven hoeven niet de basis te zijn voor wat je ziet of wilt. Want wie ben jij? Wat wil jij? Wat wil je nu echt? Waar word jij gelukkig van? En wat heb je (daarvoor) nodig?

Veel liefs,
JP