Toen ik in juli 2015 te weten kwam dat ik er voor mijn bachelorscriptie door was, heb ik deze in boekvorm laten printen bij Pro-book. Een drukkerij waarvan ik via via had gehoord kort daarvoor. Enkele weken later kreeg ik het thuis geleverd en was erg tevreden over het resultaat. Minus enkele puntjes waar ik zelf de schuld aan heb. Bij een volgende keer, met mijn masterthesis – die ik toen nog niet eens was begonnen – in gedachten, zou ik daar rekening mee houden. Nu was de tijd daar voor aangebroken. Zodra ik wist dat ik voor mijn thesis geslaagd was, zou ik het als boekvorm bestellen bij dezelfde drukkerij. En ziehier het resultaat.

Pro-book

Je kan bij Pro-book niet alleen je scriptie/thesis of je boek laten printen, je kan er ook je eigen foto-albums bestellen, een zelfgemaakte kalender, familieboek, gedichtenbundel, kookboek, trouwboek, … kijk maar eens op hun website naar de mogelijkheden.

Masterthesis en kortverhaal

Ik heb niet allen mijn thesis laten printen, maar ook mijn ‘debuutje’, het kortverhaal dat ik eind juni schreef. Twee vliegen in 1 klap noemen ze dat. Eergisteren kreeg ik ze beiden aan, omdat ik hen vroeg om deze twee bestellingen in één keer te versturen, dan hoefde ik ook geen 2X hoge verzendingskosten te betalen.

Masterthesis

Het was gemakkelijk om de documenten van mijn thesis zodanig vorm te geven dat ze klaar waren om geprint te worden. Zeker omdat ik het al een keer had gedaan met mijn scriptie. Oefening baart kunst zeggen ze hé. Zowel bij mijn scriptie als mijn thesis (ook bij het kortverhaal) moest ik enkele blanke pagina’s toevoegen op het einde om een veelvoud van 4 van bladzijden te bekomen.

Deze keer wou ik het ook iets ‘fancier’ dan bij mijn scriptie. Ik heb wel dezelfde opties gekozen qua papierkwaliteit en dikte, alsook van de kleurencover met glans. Toch heb ik er een kapitaalband en een leeslint bijbesteld. Dat oogt inderdaad ook veel mooier, zie maar naar de laatste foto in de diashow hieronder. Zeer fijn is ook dat de kleur van het leeslint niet alleen erg goed past bij de rest van de kleuren van de cover, maar dat het een goudachtige kleur lijkt te zijn. Zo luxueus zeg! Natuurlijk kan je de kleuren kiezen van de kapitaalband en het leeslint, dat zou maar erg zijn.

Hoe werkt het?

Pro-book heeft enkele handleidingen die je stap voor stap duidelijk uitleggen hoe je je boek drukklaar maakt, zowel voor het binnenwerk, als voor de cover. Zo is er een handleiding voor Word, InDesign, Pages en OpenOffice. Je hoeft geen expert te zijn in een van deze programma’s, maar een beetje handigheid erin of er mee overweg kunnen is zeker geen overbodigheid.

Uiteindelijk is wat je er zelf van maakt, hetgeen je ook krijgt. Tenzij je voor een extra service betaalt waarbij een van hun werknemers je ingezonden documenten voor je nakijkt. Dat raad ik eerder aan als je grote oplages bestelt, want de prijs is ongeveer de helft van de totale prijs van mijn bachelorscriptie (of ook die van mijn masterthesis).

Algemene indruk

De prijs van mijn thesis was uiteraard veel duurder dan de prijs voor het magazine. Het is namelijk een hardcover in kleur en met glans. Nu ik ook de kapitaalband en het leeslint erbij heb besteld komt daar ook een meerprijs bij. Toch was de prijs inclusief verzendingskosten en BTW nog goedkoper dan die van mijn scriptie. Niet moeilijk ook: daar had ik zo’n 100 bladzijden in kleur bij in de bijlage én het aantal pagina’s was net ietsje meer.

Omdat ik tegelijk ook mijn thesis had besteld en vroeg om beide tegelijk te verzenden, moest ik maar 1 keer de verzendkosten betalen. Hiervoor bedank ik nogmaals Pro-book! Hun service is zeer goed! Ze antwoorden ook heel snel op hun mails voor als je vragen hebt enzo.

De prijs-kwaliteitsverhouding is zeer goed, daarom dat ik ook deze keer mij terug wende tot Pro-book. Het enige dat ik nog over de prijs kan zeggen is dat ik 2 jaar geleden maar zo’n 3 euro exclusief BTW (dus zo’n 4 euro max) verzendkosten betaalde voor mijn scriptie, nu was het meer dan het dubbele, waar ik even van verschoot. Toch kunnen zij er niet aan doen als PostNL hun tarieven verhogen.

Ik ben heel blij met het resultaat, waarvan je hieronder enkele impressies kunt zien. Wil je het eens in levende lijven komen bekijken, dan zul je naar bij mij thuis moeten komen. Uitlenen ga ik het niet doen, ik heb er maar 1 exemplaar van dat ik graag ongeschonden wil houden.

Dus oordeel vooral zelf:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nota

Pro-book is een Nederlandse drukkerij, dus de verzendkosten zullen wel wat meer zijn dan wanneer je het bij een Belgische drukkerij bestelt. Voor hen die in Nederland wonen is dit uiteraard niet van toepassing.

Hierbij kan ik de drukkerij van Pro-book zeker aanraden!

Veel liefs,
JP