Zoals jullie weten, heb ik een kortverhaal geschreven, mocht dit de eerste keer zijn dat je er van hoort, kom je hier te weten hoe het komt dat ik het schreef, en kan je het hier integraal lezen. Nu heb ik het ook professioneel laten printen om het ook als deftig boekje in huis te hebben.

Pro-book

De drukkerij waarbij ik het heb laten printen is Pro-book. Deze kende ik al van 2015 door een tip van iemand. Toen heb ik mijn bachelorscriptie in boekvorm laten printen en was daar erg tevreden over. Toch had ikzelf enkele foutjes gemaakt bij het inleveren van de bestanden, zoals dat paginanummers altijd rechts stonden. Bij een volgende keer zou ik daar rekening mee houden, ook met de andere foutjes uiteraard.

Je kan bij Pro-book niet alleen je scriptie/thesis of je boek laten printen, je kan er ook je eigen foto-albums bestellen, een zelfgemaakte kalender, familieboek, gedichtenbundel, kookboek, trouwboek, … kijk maar eens op hun website naar de mogelijkheden.

Kortverhaal en masterthesis

Dit keer heb ik zowel mijn ‘debuutje’ als mijn masterthesis laten printen in boekvorm. Gisteren is dit aangekomen, wat een lichtpuntje in een druilerige dag was – het weer was prachtig, daar niet van – ik ben namelijk die middag ziek gevallen. Balen. Maar toen ik de boeken in handen kreeg, was ik zó blij dat ik mij al wat beter voelde.

Kortverhaal

Omdat mijn kortverhaal zo kort is, was het niet mogelijk om het in een echte boekvorm te laten printen. Tenzij ik heel veel lege pagina’s zou invoegen, maar dat vond ik niet mooi. Dan moest ik het als magazine laten printen, ook daarvoor moest ik extra lege pagina’s toevoegen, omdat het aantal pagina’s altijd een veelvoud van vier moet zijn (ook bij boeken), en ik had natuurlijk net 1 pagina teveel. Typisch. Dan heb ik maar, zoals bij andere boeken, extra pagina’s toegevoegd op het einde van het ‘magazine’. Dat stoort niet zo vind ik.

Hoe werkt het?

Pro-book heeft enkele handleidingen die je stap voor stap duidelijk uitleggen hoe je je boek drukklaar maakt, zowel voor het binnenwerk, als voor de cover. Zo is er een handleiding voor Word, InDesign, Pages en OpenOffice. Je hoeft geen expert te zijn in een van deze programma’s, maar een beetje handigheid erin of er mee overweg kunnen is zeker geen overbodigheid.

Uiteindelijk is wat je er zelf van maakt, hetgeen je ook krijgt. Tenzij je voor een extra service betaalt waarbij een van hun werknemers je ingezonden documenten voor je nakijkt. Dat raad ik eerder aan als je grote oplages bestelt, want de prijs is ongeveer de helft van de totale prijs van mijn bachelorscriptie (of ook die van mijn masterthesis).

Algemene indruk

Ook de prijs viel heel goed mee vond ik – voor het magazine – dat in zwart-wit is gedrukt, behalve de cover uiteraard. Zonder verzendingskosten was het maar 5 euro en een klets. Omdat ik tegelijk ook mijn thesis had besteld en vroeg om beide tegelijk te verzenden, moest ik maar 1 keer de verzendkosten betalen. Hiervoor bedank ik nogmaals Pro-book! Hun service is zeer goed! Ze antwoorden ook heel snel op hun mails voor als je vragen hebt enzo.

De prijs-kwaliteitsverhouding is zeer goed, daarom dat ik ook deze keer mij terug wende tot Pro-book. Het enige dat ik nog over de prijs kan zeggen is dat ik 2 jaar geleden maar zo’n 3 euro exclusief BTW (dus zo’n 4 euro max) verzendkosten betaalde voor mijn scriptie, nu was het meer dan het dubbele, waar ik even van verschoot. Toch kunnen zij er niet aan doen als PostNL hun tarieven verhogen.

Ik ben heel blij met het resultaat, waarvan je hieronder enkele impressies kunt zien. Wil je het eens in levende lijven komen bekijken, dan zul je naar bij mij thuis moeten komen. Uitlenen ga ik het niet doen, ik heb er maar 1 exemplaar van dat ik graag ongeschonden wil houden. Ook kan je het namelijk op een kwartiertje helemaal lezen, als je alles eens wil bewonderen volstaat een half uurtje ofzo. Een perfect excuus dus om eens langs te komen en bij te babbelen of kennis te maken, nietwaar?

Dus oordeel vooral zelf:

 

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nota

Pro-book is een Nederlandse drukkerij, dus de verzendkosten zullen wel wat meer zijn dan wanneer je het bij een Belgische drukkerij bestelt. Voor hen die in Nederland wonen is dit uiteraard niet van toepassing.

Hierbij kan ik de drukkerij van Pro-book zeker aanraden!

Veel liefs,
JP